//refeklezsiak.gportal.hu
//refeklezsiak.gportal.hu

www.istvandi.ref.hu www.kalmancsa.ref.hu www.darany.ref.hu www.homokszentgyogy.ref.hu

                          Istvándi                                                        Kálmáncsa                                    Darány                Homokszentgyörgy                                                                                                                                                                                                                                                              

    E Honlap a Gyülekezetek 2008. 12. 18. - 2015. 10. 27. életét, szolgálatát mutatja be.                                   

Nyugdíjba mentem - a Honlapot lezártam.

 

 

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Somogy megye déli részén az Öszpötei és a Rigóci erdők, a Duna-Dráva Nemzeti Park, s a méltán híres Barcsi ősborókás környékén találhatók a gyülekezeteink. A múlt fényes, dicsőséges, megkapó, szinte hihetetlen. És a jelen - Isten kegyelméből még létezünk.

 

DARÁNY cimere és honlapja

 www.darany.ref.hu

darany@reformatus.hu

 

 

DARÁNY

Az 1832. évben épített "falusi-katedrális" belülről szép és jónak mondható állapotban van. Angster orgonája ismét szól. Kivülről siralmas képet láthatnak az átutazók s a gyülekezet tagjai. Itt is igaz, hogy csak a népe költözött el, útközben elhagyta templomát és néha a hitét is.

A gyülekezet - 95 fő felnőtt - Isten Igéjéből szeretne élni. Magyarságukat, a falú és a gyülekezet úgy is őrzi, hogy Erdélyi testvérgyülekezettel és testvérfalúval tartják a kapcsolatot.

A jelen nehéz öregnek és fiatalnak egyaránt. Az egyik már nem tud dolgozni, a másik nemhogy munkát, még munkahelyet se talál. 

 

Református Gyülekezet Darány 7988

 

Presbiteri Konferencia 2011.04.16 Darány

 

Darányi képek

 

HOMOKSZENTGYÖRGY cimere és honlapja

 www.

homokszentgyorgy.ref.hu 


homokszentgyorgy@
reformatus.hu
 

Református Gyülekezet Homokszentgyörgy 7537

 

Homokszentgyörgyi képek

 

HOMOKSZENTGYÖRGY

Esperesi székhely is volt között,  Barakonyi Kristof II. esperes-lelkész.  Gyülekezet lélekszáma ekkor 900 fő. - Később magyar Honvédség települt a faluba. Ma a laktanya is, a rabló és mindent pusztító idő markába került! Ma a Gyülekezet a maradék 16 keresztyénből áll. Hűségesek. Konfirmációi fogadalmukat több évtized után is megtartják.

A gyülekezet templomépítő lelkésze id BEGEDEY PÉTER 1782 - 1834-ig 52 éven át szolgált. Fia, - a tűzvész után a parókiát és iskolát építette ujjá - BEGEDY PÉTER 1835 -1882-ig 48 éven át volt lelkipásztora a gyülekezetnek. Az Ő fia volt Begedy István Istvándi esperes-lelkésze volt 1863-1919.

 

 

Hallgassuk és nézzük !

 

Interjuk, Cikkek, Írások

 

ISTVÁNDI cimere és honlapja

 www.istvandi.ref.hu

istvandi@reformatus.hu

 

 

Református Gyülekezet Istvándi 7987

 

ISTVÁNDI

A 16. században két temploma is volt, az egyik kéttornyú ... Szigetvár eleste (1566) után a törökök - mint sok más templomot Somogyban – lebontatják, a másikat kiválthatja Ábrok György 100 tallérért. Falú megmaradt, még fejlődött is. Történelem viharai nem kerülték el. De népe maradt.

Mikor elvették tőle "a földet;" mindent elhagyott. Falut, házat, földet, rokont, otthont, egyházát, temetőt - templomot. Van amelyik romokban van, van amelyiket maga tett rommá. Amit nem tett meg a harcok, a pusztítások, a végveszély idején, azt megtették, amikor lába alól s kihúzták a talajt. 

Új népe is van a falúnak, régen a cigánysoron laktak vagy a falú környékén - ma romáknak, is nevezik, Ők Beások akik a cigány (férfi) nevet használják. Falu lakosainak 2/3 részét ők alkotják. 1930 körül 90 roma élt, itt ma kb. 470 fő.

 

 

Istvándi képek

 

KÁLMÁNCSA cimere, honlapja

 www.kalmancsa.ref.hu

kalmancsa@reformatus.hu

 

 

KÁLMÁNCSA.  

Évszázadokon át híres mezőváros volt. Kereskedői Debrecentől Bajorországig jártak. Így lett kiemelkedő szerepe a XV.- XVI. században. Mátyás király prépostja Kálmáncsehy Domonkos a nagy tudású és megbízható diplomata, majd a reformáció korában a XVI. századi Debrecen első reformátora is itt született: Kálmáncsehi Sánta Márton. Később a század első tudós teológus-reformátora, - Aki itt "lesz a helvét irányzat" követője és itt alapít református főiskolát és lesz a térség első püspöke is: Szegedi Kis István. Igaz, itt veti fogságba a török, melyből két év után szabadul. Ma egy kis zsákfalú...500 fö 70 református.

Sajnos, híre is megkopott, hiszen ma már nem a múlt kötelez. Akit nem Isten Lelke vezérel, elvágja gyökereit és gyümölcstelen életével példázza - Sinka István szavai - "A szöllőnek édességét sose ízleli a karó..."

 

 

Református Gyülekezet Kálmáncsa 7538

 

Kálmáncsai képek

 

Ajánlom

 

1 Házon belül

 Református Egyház


Dunántuli Református Kántorképző

 

 
Beszélgetés Horgas Eszter fuvolaművésszel, karácsonyról, ünnepről, zenéről, családról és ...

Horgas Eszter:

"Ezzel nem lehet mellényúlni"


 

A zenéről szól az élete, két gyermeket nevel, s igazán köszöni, ha egy baráti beszélgetésben nem róla van szó. A jövője már eldőlt: marad Magyarországon és zenél, énekel. Mert ettől a legboldogabb.

Karácsonyi hangulatban vagy már?

– Abszolút. Nem is lehetnék más hangulatban, ugyanis két naponta játszom az ország különböző területein. Már nagyon sok helyen játszunk karácsonyi dalokat. Mi már augusztusban elkészítettük a Karácsony Angyala című albumunkat, ezen nevettünk is a kollégáimmal.

Milyen szempontok szerint dolgoztatok, hogy ne a már elcsépelt érzést és hangzást keltsétek?

– A dalainkban a fuvola a főszereplő, és ilyen dalokat is kerestünk, ami jól áll a fuvolához. Vannak olyan nagyon jól ismert karácsonyi dalok, amelyek passzolnak ehhez a hangszerhez. Életem értelmévé vált, hogy a fuvolát, mint fő hangszert próbáljuk használni, ami nem könnyű feladat, mivel a darabok nagy részében csupán kiegészítő hangszer. Ez a karácsonyi lemezen is így van, de írtunk újakat is. Nagyon megszerettük ezt a dolgot. A másik nagyon fontos szempont, hogy egy olyan albumot szerettünk volna létrehoznoi, aminek olyan légköre, kisugárzása van, hogy az emberek miközben hallgatják, olyan érzésük legyen, hogy ők is be tudnának kapcsolódni a zenébe. Kerestem erre utakat, hiszen profi jazzisták, szereplők játszanak a zenekarban, éppen azért, hogy minden nagyon professzionális legyen. Közben az is izgat engem, hogy azt a jó értelembe vett amatőrizmust hogyan lehet belevinni a zenébe. Ekkor gondoltunk a gyerekekre, akiknek az éneke nagyon jól összeválogatott hangok alapján történik. Nagyon szép, képzett hangokat kerestünk. Olyan dalokat választottunk, amelyek jól állnak a gyerekeknek. Nem engedtük, hogy angolul énekeljenek. Így nagyon is jól alakult az egész. Amit még nagyon szeretek ebben a lemezben, hogy rengeteg stílust találhatunk és a végén az egész egy gömbbé áll össze, csodálatosan összefüggenek.

A jazz közel áll hozzád. Hogyan alakult ez így?

– Annyira jól ment a munka a gyerekekkel s annyira inspiráló volt, hogy nagyon megszerettük ezt a fajta inprovizációt, amiről szól a jazz. Ami zene született az nagyon jó volt és arra gondoltunk, hogy ez túl szép lett. Mi, az alkotók ekkor elkezdtünk hallani és próbálgatni. Egyik zenészem, Hárs Viktor basszusgitáros – aki az ország egyik legnagyobb muzsikusa – perfektül tud angolul. Vele elkezdtünk énekelgetni és az egyik zene a másikból adódott, s végig nagyon izgalmas dolgok születtek. A nagyon a mai világot képviselő rap és a jazz összefonódott, s így lényegében a jelenhez is kapcsolódni tudunk.

S az embereken mit veszel észre? Tetszik nekik az alkotásotok?

– Ezzel nem lehet mellényúlni. Itt picit más színezetet is kap a dolog, és azt veszem észre, hogy nagyon szeretik és ezt még az is érti, aki nem vájt fülű. Azt gondolom, azért is különösen jó, mert tapasztalom: országszerte komoly félelmek vannak a jövővel kapcsolatban. Amikor kuszaság van, akkor nagyon fontos, hogy akár csak egy koncert erejéig is, de össze tudjunk kapaszkodni, képesek legyünk lecsillapodni. Ebben az előadóművészeknek határtalanul nagy a szerepe, felelőssége. Remélem, ezzel a lemezzel sikerül megsimítanom az emberek lelkét.

A gyerekekkel kapcsolatban a legkézenfekvőbb dolog következett: bevetted a történésekbe a kislányod is. Hogyan fogadta, hogy neki is be kell állnia a sorba?

– Ezzel nem volt semmi probléma, ugyanis elég exhibicionista, nagyon szeret szerepelni. Tíz kislány került be a produkcióba, akik között van nagyon gátlásos is. Szerencsére sikerült úgy megalkotni, hogy jól érzik magukat, biztonságot adunk egymásnak. Ez tulajdonképpen egy plusz karácsonyi ajándék nekik, hisz utazgatunk, fellépünk. Teljes összekapaszkodás és szeretet van közöttünk. Én csak olyan művészekkel, gyerekekkel dolgozom együtt, akiket igazából tudok szeretni és tisztelni, s mindannyian öszintén tudjuk szeretni egymást a színpadon is. Amikor felmegyünk a színpadra, tiszta szívből tudunk egymásra nézni, mosolyogni. A koncertek után teljesen extatikus állapotban vagyok emiatt.

A tíz éve tartó pályád során létrehozott húsz lemez közül melyik áll a legközelebb a szívedhez? Ez a mostani lemez egyáltalán hol áll a sorban?

– Én, a már elkészült lemezekkel nem nagyon foglalkozom, leginkább előre nézek és az aktuális lemezre koncentrálok. Abba annyira belesüllyedek, hogy nem is nagyon érdekel a múlt. A fontos az, hogy mi lesz. Ettől függetlenül nagyon büszke vagyok, hogy az előző lemezem két hét alatt platina lemez lett, ami szakmailag nagyon komoly elismerést jelent. A lemezek a fuvolának köszönhetően új irányokat nyitnak meg s az eredetéből adódóan nagyon kevés ilyet hallhatunk. A 21. században egyenrangúvá válhat a zongorával vagy az énekkel. Ez nagyszerű dolog.

Mi történik egy koncert előtt, mielőtt a színpadra lépnél?

– A koncertek napja mindig picit más, ünnepi alkalom. Két jelentős csapattal dolgozom most. Az egyik egy zenés-mesés est, amit egy klasszikus kvartett csoporttal csinálok. Mikor jöttünk haza legutoljára, az “Ég a Város” című dalt énekeltük kánonban, olyan eufórikus állapotba kerültünk. A koncerteken klasszikus Mozart, Bach zenéket játszunk. Erre inkább a komoly zene felé nyitott emberek érkeznek. Van a másik zenekar, akikkel a populárisabb vonalat képviseljük. Amikor velük utazunk az is egy ünnepnap. A buszban is hihetetlen hangulat van. Nevetgélünk, a koncert is egy igazi közösségi együttlét. Nagyon finom így együtt lenni.

Említetted, hogy az országban rendetlenség van. Úgy tűnik, az életedben viszont nagyon is nagy rend van.

– Nekem ez az év biztos nagyon is emlékezetes marad, mert minden rendben van. Magyar ember vagyok, s éppen ezért annak ellenére, hogy lehetőségem lenne, nem hagynám itt ezt az országot. Már két kis gyermekért is felelős vagyok, így ez a hajó már elment. Nagyon nagy megtiszeltetés az is, hogy Las Palmasban az egész színházterem a nevem hallatán feláll és örjöng, de az is nagyon jó érzés volt, hogy mostanában legalább ötven koncertem volt itt, Magyarországon és csodálatos emberekkel hozott össze a sors, akik rengeteg dolgot tettek a hazájukért. Fontos, hogy mindenki a saját területén – ha apróbbakat is – de tisztességes lépéseket tudjon tenni s akkor minden jobbá válhat. Magyarország mindannyiunkké.

Ha már a karácsonynál tartunk, milyen ajándékkal lehetne mosolyt csalni az arcodra?

– Leginkább a személyes ajándékoknak örülök, amikor az érzem, hogy gondolat van mögötte. Lehet, hogy nem is igazából anyagi érték. A gyerekeim, a legjobb barátnőm és természetesen a párom is ilyen dolgokkal lep meg. Én is ezt teszem, s már egész évben azt figyeli az ember, mire vágyik a másik, amire nem is számít. Például egy filmet megszerezi, ami nem kapható, s akkor a reakciót látni, na az csodálatos érzés. A figyelmesség nagyon fontos.

Ha magánemberként beszélgetnénk, mi az a téma, amiről a zenén kívül szeretsz beszélni?

– Művész családból származom, így a zene az életem részét képezi. Nekem örömet szerez, ha láthatom, hogy minden mindennel összefügg, mind a művészetekben, mindenben a világon. Csodálatos észrevenni, hogy minden egy csodálatos gömb és illeszkednek egymáshoz. Butaság a kategorizálás. Igaz ez szóban, de a fontos a kisugárzás, személyiség. Szerintem az, hogy valaki gyógyít, vagy ír, netán éppen fuvola művész, az teljesen mindegy, hiszen ezek eszközök, amikkel kifejezzük magunkat és megpróbáljuk ezzel építeni ezt a nagy gömböt. Legalábbis én így látom, ebben hiszek és ez az utam, amin járok. Visszatérve a kérdésedhez, a baráti társaságban nagyon szeretem, ha nem zenéről, hanem másról is szó van, nyitott vagyok. Nagyon szeretem a filmeket, a könyveket, nagyon érdekel a másik ember és hálás vagyok, ha nem rólam van szó.

 

[2009.12.19.]


 

http://www.zene.hu/20091219_halas_vagyok_ha_nem_rolam_van_szo_

 

 

Kálvin

 

Egyházkerület lapja

 

Dunántúli Református Lap 2009 - 2015 - Húsz  írás a Gyülekezetek életéről

 

 

Reformálta Szent Eklézsiák

 

SOMOGYORSZÁG

 

Somogyi Református Egyházmegye

Csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Általános Iskola, Gimnázium Kollégium és Könyvtár

http://www.csvmrg.hu

 

 

Jövendőlés az első oskoláról a Somogyban

Hát, múzsáknak szentelt

     Kies tartomány!
     Íly számkivetve volt
     Nálad minden tudomány?
     Hát csak sertést nevelt-é
     Itt a makk s haraszt?
     Hát csak kanásznak termett
     A somogysági paraszt?
     Istenem!
     Senki sem
     Vette észbe,
     Hogy e részbe
     Árva még Somogy!

Hány jó ész lett vaddá,
     Hogy nem mívelték?
     Hány polgár búnyikká?
     Hogy jóba nem nevelték!
     Dudva lenne a dudvák
     Közt az ananász:
     Kanász marad akinek
     A nevelője kanász.
     Hát már, hogy
     A Somogy
     - ily tudatlan,
     Formálatlan,
     Kié a hiba?

Debrecen és Patak
     Messze estenek
     Ide, hol a múzsák
     Nem is esmértettenek.
     Ami kevés pénz bejött,
     Két-három póra,
     Nagyobb dologra ment el
     Borra avagy disznóra.
     A szegény
     Pórlegény
     Vagy bodnárnak,
     Vagy betyárnak,
     Vagy zsiványnak állt.

Óh, szomorú sorsa
     Egy szép megyének!
     Hol a magyar lelkek
     Megvetve heverének.
     Óh, nem fáj-é a szíve
     Minden magyarnak,
     Hogy a magyar fiakkal
     Gondolni nem akarnak?
     De tán jő
     Oly idő,
     Melyben nékünk
     A vidékünk
     Új Hélikon lesz. -

 Csokonai Vitéz Mihály
összes költeményei

 

 

ZSOLTÁROK, DÍCSÉRETEK, HALLELUJÁK

 

Oktatási Intézménye

 


 

Nagydobszai graduál 1643.

 

Népszerű teológia

 

Pótor Imre fordítása: Kálvin tanulmány

 

JÉZUS-film

Lukács evangéliuma szerint készített film

 

Kálvin 1509-2009

 

Angster - Orgonák

Darány Angster Orgona 1903

 

 

 

2018 - 61 éves lenne!

Honlapokon

  Midőn a roncsolt anyagon

  Diadalmas lelked megállt;
  S megnézve bátran a halált
  Hittel, reménnyel gazdagon
  Indult nem földi útakon,
  Egy volt közös, szent viga- szunk
  A LÉLEK ÉL: találkozunk!                 Arany János

ÉDESANYJA

özv Jakab Istvánné Cserveni Ibolya 

12 évi özvegység   

38 évi gyászolás után, 

2017 május 3.-án Hazatért Teremtőjéhez. 

Megszünt sirásaitól,  gyászától 

és fájdalmától.  

Élt 84 évet.


Nyugodjék békében

 

Természetes, hogy e mappa, a fényképekkel együtt a honlapokon marad, mindvégig!

 

 

GYERMEKEKNEK

 

V i d e ó k

 

IFJUSÁGNAK

 

FELNŐTTEKNEK

 

Keresztyén ROMA videók

 

1872 - 1945

Istvándi orgona 1872

 

 
Lábléc

 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?